upišite ime grada:

utorak, 10. siječnja 2017.

Grad-Umag

Umag je grad na zapadnoj istarskoj obali, na samo 10 km od slovenske granice i uz Savudriju najzapadnije je mjesto u RH.
U blizini Umaga se nalazi mjesto Valica (tal. Valizza) okruženo prekrasnom prirodom, a blizu su i plaže Kanegre s najčišćim morem za kupanje u Istri. Tu je i rijeka Dragonja, a blizu je i međunarodni aerodrom Sečovlje.

StanovništvoUredi

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine ima ukupno 12.901 stanovnika, s gustoćom naseljenosti od 155 stanovnika po četvornom kilometru.

UpravaUredi

U gradskoj upravi ustrojavaju se sljedeća upravna tijela:
  • Ured Gradonačelnika
  • Ured za pravne poslove
  • Upravni odjeli: Upravni odjel za društvene djelatnosti, Upravni odjel za prostorno uređenje i komunalne djelatnosti, Upravni odjel za financije i gospodarstvo, Upravni odjel za opću upravu i logistiku
  • Služba za unutarnju reviziju i proračunski nadzor

PovijestUredi

GospodarstvoUredi

Umag je izrazito turističko mjesto. Prirodne ljepote, zemljopisni položaj bili su presudni za razvoj turizma.
Razvoj turizma u direktnoj je vezi i s razvojem poljoprivrede. Plodno tlo je naročito pogodno za uzgoj maslina i vinove loze, tradicionalnih kultura karakterističnih za mediteransko podneblje. S uzgojem vinove loze, razvijeno je i vinarstvo. Nadaleko su poznata i cijenjena vina Istre čiji su proizvođači uvršteni u vinsku cestu ovog kraja.
Agroturizam, iako gospodarska grana još u usponu, privlači sve više turista koji tragaju za neobičnim i nesvakidašnjim prizorima i lokacijama.
Pogon Podravke za preradu rajčice slijedi dugogodišnju tradiciju prehrambene industrije Umaga.

Nema komentara:

Objavi komentar