upišite ime grada:

utorak, 10. siječnja 2017.

Grad-Hirošima

Hirošima je osnovana 1589. na obali unutarnjeg mora Seto, te je postala gradsko središte tijekom razdoblja Meiji. Grad je smješten na prostranom i nizinskom ušću rijeke Ota, koje ima 7 kanala što dijele grad na šest otoka koji izbijaju na Hirošimski zaljev. Grad je gotovo posve ravan, samo malo iznad razine mora; brežuljci na sjeverozapadu i sjeveroistoku grada uzdižu se do 200 metara. Grad je osnovao Mori Motonari kao svoje sjedište. Nekih pola stoljeća kasnije, nakon bitke kod Sekigahare, njegov unuk i vođa Zapadne vojske Mori Terumoto našao se na gubitničkoj strani. Pobjednik Tokugawa Ieyasuoduzeo je Terumotou većinu njegovih posjeda, uključujući Hirošimu, i dao pokrajinu Akidrugom daimyou, svojem pristaši.
Na kraju je daimyo tog područja postao Asano, a Hirošima je postala sjedište hanatijekom razdoblja Edo. Nakon ukidanja hana grad je postao sjedište prefekture Hirošima.
Kupola atomske bombe u Spomen-parku mira, što je zapravo neobnovljena ruševina od nuklearne eksplozije.
Za vrijeme Prvog kinesko-japanskog rata, Hirošima je bila glavna baza za nabavu i logistiku japanske vojske. Tu je ulogu zadržala do Drugog svjetskog rata.
Atomska bomba Little Boy bačena je na Hirošimu 6. kolovoza 1945. Bombu je bacio američki bombarder B-29 Enola Gay, koji je posebno preuređen za bacanje te bombe. 

Nema komentara:

Objavi komentar